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 RESPA ROUNDUP 
Welcome to the first edition of RESPA Roundup.  The Office of 
RESPA and ILS will periodically issue the RESPA Roundup to enhance 
communications with consumers and industry stakeholders by providing 
information on RESPA topics chosen specifically to address the most 
pressing issues. 
 

Interpretive Rule regarding Home Warranty Companies 
 

On June 25, 2010, HUD’s Office of General Counsel published an 
Interpretive Rule clarifying  circumstances under which home warranty 
companies (HWCs) may compensate real estate brokers and agents in 
compliance with Section 8 of RESPA.  The following briefly describes 
the interpretation: 
 

1) a payment by an HWC for marketing services performed by real 
estate brokers or agents on behalf of the HWC that are directed to 
particular homebuyers or sellers is an illegal kickback for a referral 
under Section 8; 
2) depending on the facts of a particular case, an HWC may 
compensate a real estate broker or agent for services when those 
services are actual, necessary and distinct from the primary services 
provided by the real estate broker or agent, and when those 
additional services are not nominal and are not services for which 
there is a duplicative charge;  
3) the amount of compensation from the HWC permitted under 
Section 8 for such additional services must be reasonably related to 
the value of those services and cannot include compensation for 
referrals of business. 
 

Comments on the Interpretive Rule are due on July 26, 2010 and can be 
made electronically through the Federal eRulemaking Portal.   

 
The Good Faith Estimate 

 
Please look here for clarifications to issues arising with the Good Faith 
Estimate.    
 

I. Limited Shopping List 
 

Recently, we have been asked to address concerns about whether 
estimated charges should be disclosed in Block 3 or Block 6 of the GFE 
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when a loan originator allows a consumer to shop, but only from a 
limited list of service providers.   
 
If the loan originator limits the applicant’s choice to a particular 
settlement service provider, or to a limited list of settlement service 
providers, the charge must be disclosed in Block 3.   
 
While this situation is similar to one in which a governmental loan 
program requires a borrower to select an “approved” service provider, 
the answer is different because limitations placed on a borrower by a 
governmental loan program are fundamentally different from limitations 
placed on a borrower by a loan originator (see 4/2/10 FAQs “GFE – 
Page 2” on page 27, #1).   
 

II. “Your Loan Term Is” 
 

Another question that we’ve received relates to what should be 
disclosed in the “Your loan term is” line on the GFE and HUD-1, the 
amortization period or the note term? 
 
The Office of RESPA and ILS believes that the term stated in the note 
should be disclosed in the “Your loan term is” line in the “Summary of 
your loan” box on page 1 of the GFE and on the HUD-1 on page 3.  The 
monthly payment that results from the amortization period and the 
balloon due date are disclosed elsewhere in the “Summary of your loan” 
box on the GFE and HUD-1 forms. 
 

III. Consumer Does Not Use Service 
 

Finally, we get the following question frequently: If a service that was 
listed on the GFE was not purchased, what should go into the 
borrower’s column on Page 2 of the HUD-1 and on the comparison 
chart on Page 3 of the HUD-1? 
If the consumer did not purchase a service that was listed on the GFE 
(usually owner’s title) there should be nothing entered in that line on 
Page 2 of the HUD-1 and the estimate of the charge should not appear 
on the comparison chart on Page 3 of the HUD-1. 

 
Contact Us 

 
To contact us with questions on RESPA, send an email to hsg-
respa@hud.gov or call us at 202.708.0502. 
 
Barton Shapiro   Mary Jo Sullivan 
Director    Deputy Director 
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